Ciorbe supe creme

Ciorba de peste


Ingrediente
Peste de trei feluri;Dorada Regala,Chefal si Biban de mare
Morcovi, patrunjel, telina
Ardei, ceapa ,cartofi
Orez
Frunze de leustean
Bulion 


Preparare
 1.Se caleste o ceapa taiata marunt la scurt timp se adauga morcovii feliati rondele subtiri  dupa care se adauga apa fierbinte,leusteanul si bulionul(am folosit suc proaspat stors din 6 rosii )
 2.Patrunjelul,telina si ardeii se pun la fiert intregi iar dupa fierbere se inlatura
 3.Dupa ce morcovii sunt aproape fierti se adauga orezul si cartofii taiati cubulete.
 4.Pestele spalat si curatat taiat in doua sau trei se pune la fiert numai cand legumele sunt fierte si la foc foarte  mic fara sa amestecam .
 5.Dupa aproximativ 15 minute este fiert si pestele deci este cazul sa-l scoatem cu grija sa nu se rupa .
 Rezultatul este o ciorba excelenta care nu mai are nevoie decat de putina lamaie si eventual mujdei pentru peste.In acest fel am servit ciorba unor invitati foarte dragi mie, acestia apreciind-o foarte tare .
 Spor la treaba.



Supa de ceapa
Ingrediente:
Ceapa.
Sare,piper,dafin,patrunjel frunze.
Supa de vita,pui sau legume,faina,zahar.
Cascaval, unt si franzela sau paine pentru crutoane
Vin rosu.

Preparare: 
1. Ceapa se taie rondele si se caleste la foc moderat in unt. Cand devine lucioasa se adauga o lingurita de zahar, o lingura de faina si se stinge cu 1/2 pahar de vin rosu iar dupa ce incepe sa fierba se adauga supa de vita,  pui sau legume si o frunza de dafin.
2. In timp ce supa fierbe (aproximativ 30 de minute)  pregatim franzela prajind-o in tigaia unsa cu unt la foc mic pentru ca sa nu se arda prea tare dintr-o data .Dupa ce intorcem feliile de franzela pe partea deja prajita se pune cascaval si se acopera tigaia cu capac in acest fel topindu-se cascavalul.
3. Dupa ce supa este fiarta adaugam frunzele de patrunjel.
4. Gata !!! Foarte simplu de preparat si neasteptat de buna.



Ciorba de perisoare
 



Ingrediente
Carne tocata,orez
Legume:morcov,patrunjel,telina si ceapa 
Patrunjel frunze
Smantana 

Preparare
1. Ceapa taiata marunt se pune la calit .Cand devine lucioasa adaugam orezul. Dupa ce orezul isi schimba culoarea oprim focul si lasam sa se raceasca inlaturand excesul de gasime.
2. Legumele taiate cubulete impreuna cu o ceapa intreaga se pun la fiert.
3. Carnea tocata se amesteca cu ceapa si orezul se sareaza si se adauga frunzele de patrunjel taiate marunt si se framanta foarte bine dupa care formam perisoarele .
4. Cand legumele sunt aproape fierte punem la fiert si perisoarele.Perisoarele se fierb la foc mic pentru a evita saframarea acestora .
5. Dupa ce supa e fiarta o dregem cu smantana si gata.


Supă de curcan cu găluşte

Ingrediente :

 Carne de curcan ,morcovi ,pătrunjel,ceapă 
 ou, gris , pătrunjel frunze 


Preparare :

1. Se pune la fiert carnea împreună cu legumele . 
 2. Pentru ca supa să rămână limpede găluştele se pot fierbe separat în apa cu sare . 
 3. Pentru prepararea găluştelor se bate oul  cu sare şi puţin bibarbonat după care adaugă treptat gris  si  o lingurita de ulei, amestecând continuu până se obţine consistenţă optimă . 
 4. Se fierb găluştele aşa cum v-am spus mai devreme şi se pun în supă cu ajutorul unei spumiere. 
     Se asezonează cu pătrunjel frunze (verde su uscat) presărat chiar înainte de servire


   Ciorbă de ciuperci    
 
Ingrediente :
Ciuperci Champignon (brune)  
 morcov, pătrunjel, ceapă, usturoi 
un gălbenuş de ou, smântâna .


Preparare :
1. Se căleşte ceapa împreună cu legumele rase sau feliate foarte subţire, după care se adaugă apa şi se lasă să fiarbă.
2. După aproximativ 15-20 minute se pun la fiert şi ciupercile .
3. Când totul este fiert se ia oala de pe foc pentru a putea derge ciorba cu smântâna frecată cu un gălbenuş şi usturoi pisat.După ce se înglobează copozitia punem din nou oala pe foc pentru un clocot şi gata.