Mâncăruri de carne sau legume

 Varza a-la-Cluj in vas de lut





 Ingrediente:
Varza - aprox 1.2kg
Ciolan afumat - 1.3 kg
Orez - 1 cana
Ceapa - 2 buc
Bulion sau pasta de rosii
Cimbru si marar,
Preparare :
1.Se taie ceapa (nu neaparat foarte marut) si se pune la prajit ,la scurt timp se pune si orezul in tigaie dupa care punem carnea tocata impreuna cu ceapa si orezul cateva minute pana carnea isi schimba culoarea .Dupa ce oprim focul punem in continut sare cimbru si marar.
2.Varza se taie foarte marunt.Se pune putina sare cimbru si marar si se framanta putin(veti observa ca scade in volum). 
3.Punem ingredientele impreuna in oala de lut in straturi succesive dupa care turnam bulionul si putina apa ornam cu cateva felii de rosii si punem oala la cuptor cu foc potrivit aproximativ doua ore

Păstrăv la grătar


   Păstrăvul este unul dintre peştii care se pretează excelent la prepararea pe grătar.    

Ingrediente :
Păstrăv,ulei de măsline
lămâie,sare ,busuioc
usturoi şi iaurt



Preparare :
1. Peştele curăţat de solzi se crestează pe ambele părţi aproximativ din 3 în 3 centimetri, se sărează bine se unge cu ulei de măsline amestecat cu busuioc şi zeamă de lămâie şi se lasă la rece minim o oră.
 2. În acest timp se poate prepara sosul de usturoi în felul următor. Usturoiul zdrobit (2-3catei) se amestecă cu sare, o linguriţă de ulei perferabil de măsline şi puţină zeamă de lămâie se pune busuioc şi se amestecă cu un iaurt.
  3. Partea cea mai delicată este tocmai aşezarea păstrăvului pe grătar şi întoarcerea lui de pe o parte pe alta fără  să se lipească .Pentru asta se va ţine cont ca temperatura grătarului să fie suficient de mare şi  imediat înainte de a aşeza păstrăvul se va unge grăsime . 

      Se potriveşte absolut perfect cu dovlecel la grătar. 



Păstrăv cu legume la cuptor



Ingrediente : 
Păstrăv 
morcovi, ceapă, cartofi, usturoi 
ulei de măsline,lămâie,busuioc, foi de dafin,boia 

 Preparare : 
1. Păstrăvul curăţat se sărează şi se pune într-un vas mai adânc și se toarnă peste ulei de măsline,sucul de la o lămâie şi se presară boia şi busuioc ,lăsând apoi vasul la rece minim o oră. 
 2. Morcovii şi cartofii se rad , ceapa se taie solzişori iar usturoiul se lasă întreg. Legumele se amestecă şi se formează un pat pe care aşezăm păstrăvii.Se potriveşte de sare se adaugă 2-3 frunze de dafin. 
    3. Tava se acoperă cu folie şi se pune în cuptor aproximativ 45 de minute după care se înlătură       folia pentru ca peştele să se rumenească puţin.
   
           Se serveşte cu garnitură de orez  
 


Păstrăv prăjit pe disc

Ingrediente :
Pastrav
, verdeturi,lamaie,boia 

Preparare
1.Pastravul se sareaza bine dupa care se adauga Verdeturi de Provence se presara putina boia
si se aseaza intr-un vas mai adanc stropindu-se bine cu zeama de lamaie si ulei Impreuna cu cateva rondele de lamaie se lasa la rece minim doua ore .
2.Discul bine incins se unge cu grasime dupa care se pune pastravul la prajit pana face crusta .
3.Se serveste cu garnitura de orez cu legume si mujdei de usturoi.De aceasta data am facut mujdei din usturoi verde cu iaurt si a fost nemaipomenit.Sincer !!!


Ardei Umpluti

Ingrediente:
Carne tocata, ceapa,cimbru,marar,patrunjel frunze,boia,usturoi,dafin,piper boabe.

 Preparare:
1.Se caleste ceapa si orezul dupa care se lasa putin sa se raceasca .Intre timp pregatim carnea in care adaugam sare putina boia cimbru si marar amestecand intr-un final si cu ceapa si orezul .
2.Trecem la umplerea ardeilor care bineinteles ca au fost curatati de samburi .Odata umpluti se aseaza in oala cu umplutura in sus.
3.Se prepara sosul care se toarna peste ardei .Cantitati egale de bulion si apa ,o lingura de faina ,foi de dafin si piper boabe .Sosul astfel preparat se toarna peste ardei adaugandu-se si un catel intreg de usturoi .
4.Se fierbe la foc mic cu capac iar cand compozitia este aproape fiarta se poate lua capacul ,fierbandu-se in continuare la foc mic pana se obtine consistenta dorita pentru sos.
5
.Se serveste cu smantana.


Jambon pe ceapa la cuptor
 
Ingrediente
Jambon,ceapa rosie,usturoi,cartofi noi
,iaurt,chimen ,salvie,boia,mustar
Preparare
1.Pentru fragezire jambonul se cresteaza pe ambele parti si se tine in bait minim 3 ore la rece.Baitul sa prepara astfel :se piseaza chimenul impreuna cu 2 catei de usturoi dupa care se amesteca cu o lingurita de mustar, se adauga un iaurt,salvie ,ienibahar si boia .Cu amestecul rezultat se unge jambonul pe ambele fete si se lasa la frigider.
2. Se taie doua cepe rosii mari in forma de solzi si se aseaza in tava.Peste ceapa asezam jambonul si cartofii noi taiati in doua .Peste intregul continut se presara sare si se toarna putina apa .
3.Tava acoperita cu folie sa pune la cuptor.La sfarsit se ia folia lasandu-se sa se rumeneasca carnea si cartofii pana acestia devin aurii.
Se combina excelent cu varza rosie calita.


Rondele de vinete cu praz si carne

Ingrediente
Vinete,praz,carne,
cascaval,smantana,
ceapa,morcov,
rosii,bulion,
chimen,patrunjel frunze si oregano.

Preparare
1.Vinetele curatate de coaja se taie rondele de 1.5 cm grosime, se sareaza pe ambele parti si se aseaza in tava.
2.Prazul taiat subtire se aseaza peste vinete.
3.Se pregateste carnea amestecandu-se cu ceapa tocata marunt,morcov ras,frunze de patrunjel si oregano si sare dupa care se framanta bine. Amestecul rezultat se pune peste vinete iar o felie de rosie se aseaza peste carne.
4.Bulionul in care am adaugat sare,oregano si chimen il turnam peste rondelele de vinete cu praz si carne,acoperim cu folie si punem tava la cuptor.
5.Dupa aproximativ o ora se poate lua folia lasandu-se sa scada putin iar inainte cu cateva minute de a scoate tava din cuptor punem cascavalul ras peste felia de rosie lasandu-l sa se topeasca si sa rumenesca putin.
Recomand sa se serveasca cu un sos de smantana preparat simplu cu praz putina sare si oregano cu minim 30 de minute inainte .


Saltimbocca
  M-am hotarat sa gatesc o reteta simpla dar foarte gustoasa care a trecut testul timpului fiind gatita de pe vremea romanilor.


Ingrediente:
Pulpa de manzat
Prosciutto crudo sau prosciutto cotto , in ultima instanta se poate folosi bacon bineinteles feliat foarte subtire.
Sare, piper, salvie, faina , unt, ulei si o cana de vin alb.
Preparare :
1.Pulpa se feliaza foarte subtire si se pune in vin alb la frigider minim trei ore, dupa aceea se scurge vinul si se tamponeaza cu un sevet uscat, se adauga sarea si piperul si se trece prin faina .
2.Peste felia de carne se aseaza prosciuto crudo fixandu-se cu doua scobitori impreuna cu o frunza de savlie.
3.Grasimea pentru prajit este formata din ulei si unt in proportii egale.
4.Se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc bine dupa care se adauga o cana de vin alb,lasand sa scada la foc moderat .Dupa ce scoatem bucatile de carne in tigaie punem 2-3 frunze de salvie o lingurita de faina si putin vin obtinand astfel un sos excelet .


Cartofi frantuzesti gratinati
 

Ingrediente:
Cartofi aprox. 1 Kg
7 oua
Smantana sau iaurt 300 gr.
cascaval, unt si pesmet

Preparare:
1. Cartofii se fierb in coaja.In timp ce cartofii si ouale fierb(6 din cele 7) se unge vasul din sticla termorezistenta cu unt si se tapeteaza cu pesmet.
2. Smantana sau iaurtul se amesteca cu un ou crud si se sareaza bine .
3. Cartofii taiati rondele, la fel si ouale se aseaza in straturi succesive.Peste ultimul strat presaram cascavalul ras, smantana si pesmet.
4. Punem vasul la cuptor la foc mic pana obtinem acea crusta aurie.


Ciuperci pane
 
    Partea interesanta a acestei retete este combinarea ciupercilor cu cas , simplu de preparat dar cu aspect si gust de invidiat.


Ingrediente:
Ciuperci (Champinion)
Cas, oua, faina si pesmet
 
Preparare:
1. Ciupecile curatate se sareaza si se umplu cu cas. Incercati sa taiati bucatile de cas astfel incat acestea sa se potriveasca perfect in "palaria cipercii". Se pot folosi si scobitori pentru fixare, care se recupereaza imediat dupa prajire.
2. Ouale se bat cu putina faina si pesmet .
3. Ciupercile trecute prin faina , se dau prin ou si se pun la prajit cu partea in care am pus felia de cas in jos dupa care le intoarcem .


Pui umplut in vas roman

  Va recomand  sa incercati cu incredere vasele de lut pentru gatit.Gustul si savoarea anumitor preparate sunt absolut unice.

Ingrediente:
Un pui 
morcovi,telina,mar,ghimbir,praz si usturoi
sare si piper si foi de dafin

Preparare:
1. Pentru umplutura vom rade 2 morcovi , un mar, o jumatate de telina, cam 10-15 gr de ghimbir si vom adauga putin praz taiat rondele subtiri.Compozitia obtinuta se amesteca cu sare, piper si foi de dafin.
2. Puiul bine sters cu un servet se impaneza cu usturoi, se sareaza ,se umple si se aseaza in vasul roman pe un asternut de sare .
3. Astfel pregatit nu ne ramane decat sa punem capacul si sa-l "invitam"  in cuptor la foc potrivit cca. 70 minute dupa care vom lua capacul ca puiul sa se rumeneasca .
    Se potriveste excelent cu piure  de cartofi si sos de praz sau mujdei de usturoi

Salată Iceberg cu pește afumat

 De ceva vreme am descoperit salata Iceberg care mi se pare nemaipomenită .Iată unul dintre multele feluri în care se poate prepara foarte simplu şi repede. 
Ingrediente :
Salată Iceberg ,morcov 
telemea,ulei de măsline busuioc 
peşte afumat ,crutoane sau pâine prăjită  



Preparare : 
1. Salata spălată se rupe bucăţi mici şi se amestecă cu morcov ras si bucăţele mici de telemea . Se potriveşte de sare şi se adaugă ulei de măsline şi busuioc crud sau uscat . 
 2. Peştele se taie felii foarte subţiri şi se pune pe pâinea prăjită . 
 3. Dacă alegeţi să folosiţi crutoane vă sugerez să le amestecaţi cu salată doar  după ce se răcesc pentru ca să rămână crocante. 


Penne Rigate cu sos de iaurt 



       Bucătăria italiană este fără îndoială preferata mea .Apreciez mult libertatea, în ceea ce priveşte alegerea şi combinarea ingredientelor pentru sosuri sau umpluturi astfel posibilităţile fiind limitate doar de imaginaţia noastră.

  Ingrediente :
 1punga (400-500)gr Penne Rigate 
 1iaurt ,30 gr parmezan + 30 gr telemea 
  50gr şuncă, praz,busuioc 
  unt şi ulei de măsline 

  Preparare : 
 1. Se pun pennele la fiert. 
 2. Prazul se taie felii foarte subţiri care se călesc în unt şi ulei de măsline iar când devine lucios adăugăm şunca tăiată mărunt. 
 3. Când considerăm că şunca şi prazul sunt suficient călite turnăm iaurtul şi peste iaurt presărăm busuiocul, parmezanul şi telemeaua în mod uniform şi lăsăm la foc foarte mic până la momentul când acestea încep să se topească după care începem să amestecăm până obţinem un sos omogen.Atenţie asta va dura foatre puţin deci focul trebuie să fie foarte mic. 
 4. Se amestecă sosul astfel preparat cu pennele şi masa e gata.     
    Se pot servi cu ulei picant 




Muşchi de vită la cuptor

  
Tot ce vă pot spune despre această reţetă este că merită încercată .
  
Ingrediente : 
 muşchi de vită, bacon,unt,caşcaval 
 vin alb,busuioc,salvie  
 sare, piper 
  
 Preparare : 
 1. Feliile de muşchi se bat bine de tot ca şi pentru şniţele se sărează şi se pun în vin alb la frigider minim 24 de ore ideal ar fi 48 şi chiar mai mult. 
 2. Muşchiul se unge cu ulei de măsline se presară busuiocul şi salvia, se aşează o felie de bacon tăiată foarte subţire, se ruleza şi se fixează cu o scobitoare. 
 3. Rulourile astfel obţinute se aşează într-o tavă se toarnă peste puţin ulei de măsline iar pe fiecare bucată punem un cubuleţ de unt. Tava se acoperă cu folie şi se pune în cuptor la foc mediu aproximativ 75 de minute. 
 4. Verificăm dacă carnea este suficient de pătrunsă şi fragedă îndepărtăm folia şi lăsăm câteva minute să se rumenească şi în ultimul minut punem peste fiecare bucată de carne o felie de caşcaval şi presărăm puţin busuioc. 


Miel la protap 
 
 Mielul la proţap este ceva unic după părerea mea dar desigur efortul şi timpul dedicat preparării sunt pe măsură însă merită .
Ingrediente :
 Un miel întreg ,ceapă, morcovi, usuroi  
 Vin , ulei ,slănină afumată ,5-6 lămâi,busuioc.

Preparare :
 1. Se împănează mielul cu usturoi şi bucăţele de slănină şi se fixează bine pe proţap asfel încât să nu alunece în timpul rotiri.
 2. După ce mielul este bine fixat trecem la umplerea acetuia . Folosim la umplutură morcovi care este de preferat să fie puţin fierţi înainte, cepele 8-10 bucăţi se pun întregi, câteva bucăţele de slănină crestate ca şi pentru prăjit şi câţiva căţei de usturoi.Peste această umputura se storc 2- 3 lămâi şi se presară busuioc după care se coase cu grijă mielul astfel încât umplutura să fie în siguranţă, ca aromele şi sucurile să rămână în interior pentru a imprima cărnii un gust aparte . 
  3. Proţapul se pune deasupra jarului pregătit în prealabil dar la o distanţă suficient de mare, astfel ca prăjirea să se facă lent. Asta va dura aproximativ 4 ore. 
  4. Foarte important ca în timpul prăjirii mielul să fie uns cam din 10 în 10 minute cu un bait preparat din vin, zeamă de lămâie, ulei, ceapă felii, usturoi şi busuioc.  

Merge excepţional cu un sos de sezon adică un sos de leurdă preparat simplu cu iaurt .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu