Deserturi dulciuri prăjituri

Gomboti cu prune
 

Ingrediente:
Prune,cartofi
faina,
zahar,scortisoara,
pesmet
zahar vanilat
Preparare
1.Cartofii curatati se fierb foarte bine cu putina sare dupa aceea se zdrobesc si se lasa la racit.
2.Prunele se taie in doua se scot samburii dupa care se amesteca cu zahar si scortisoara.
3.Dupa ce cartofii s-au racit preparam aluatul amestecand cartofii cu faina pana obtinem o compozitie suficient de consistenta.In aluat se poate pune si putin zahar.Eu am pus.
4.Portionam aluatul si formam gombotii introducand in fiecare cate o jumatate de pruna dupa care ii punem la fiert pana se ridica la suprafata apei.
5.Scoatem gombotii in vasul cu pesmet.Pesmetul se poate obtine si prin zdobirea biscutilor.Indiferent de varianta aleasa se adauga lingura de ulei si prajeste putin pesmetul iar dupa ce se raceste putin se adauga o lingura de zahar.





Lapte de pasare



 O reteta care multora le aminteste de bunica bineinteles si mie.

Ingrediente:
Lapte
Oua , zahar ,vanilie si faina .

Preparare:
 1. Algoritmul este simplu; pentru fiecare litru de lapte folosim 3 oua .
 2. Albusurile se bat spuma tare iar la sfarsit adaugam zaharul respectiv o lingura de zahar pentru fiecare albus .
3. Galbenusurile se freaca cu zahar si vanilie, la fel o lingura de zahar pentru fiecare galbenus .Optional se adauga o lingurita de faina pentru fiecare litru de lapte pentru a obtine o consistenta mai mare a laptelui .
4. Peste galbenusuri se adauga laptele amestecand continuu iar cand incepe sa fiarba putem pune norisorii de spuma  si  fierbem la foc mic pe ambele parti.
   Se serveste rece ! 




Vargabeles


  Bucătăria ungurească după părerea mea se poate descrie în trei cuvite "Totul are gust". Vargabeles este una dintre reţetele care poate confirma asta. 

 Ingrediente :
Tăieţei laţi 500gr 
brânză de vacă 500gr
zahăr pudră 9 linguri 
stafide 50-100 gr 
zahăr vanilat sau esenţă de vanilie şi pesmet 
4 ouă

Preparare :
 1.Stafidele se pun în apă călduţă cu puţin zahăr şi rom lăsându-se cam 1-2 ore .
2.Tăieţeii se fierb cu sare şi se răcesc.
  3. Gălbenuşurile se freacă cu 4 linguri de zahăr pudră, zahăr vanilat sau esență de vanilie  şi cu braza iar albuşurile se bat spumă cu 5 linguri de zahăr .
   4.Se amestecă bine tăieţeii cu braza,stafidele şi gălbenuşurile după care intraga compoziţie se pune peste albuşurile bătute spumă , amestecând mai încet că să nu se lase spuma şi turnăm totul într-o tavă care în prealabil a fost unsă cu unt sau ulei şi tapetată cu pesmet.
 5.Tava se pune la cuptor pentru aproximativ o oră . Cam după 30 de minute se presară pesmetul amestecat cu zahăr tos în proporţii egale. 

                   Se serveste rece !